Wees Jezelf…

“Als je blij bent met wie JIJ bent, hoef je nooit iemand anders te zijn.”
Dit is een uitspraak van de 20-jarige Samski, een rapper uit Rotterdam.

Ik zag hem afgelopen weekend tijdens een herhaling van ‘Op volle toeren’. Een muziekprogramma van Ali B. Hij ontmoette de heren Veldhuis en Kemper en gingen voor elkaar een nummer vertalen, die zij zelf geschreven en gezongen hadden, naar hun eigen muziektaal.

Deze aflevering raakte mij. En waarom?
Hoe mooi is het om te zien dat vooroordelen maar vooroordelen zijn.
We plaatsen al snel iemand in een hokje, door zijn afkomst, taal of uiterlijk. Maar is dat terecht? Wat als je nou eens iemand écht leert kennen. Luistert naar wie hij is, waar hij vandaan komt en waarom hij is, zoals hij is.

Zou de wereld er dan niet heel anders uitzien?

In deze serie kijken de heren naar elkaar met diep respect en bewondering voor elkaar. Er is een vooroordeel, maar deze wordt al heel snel aan de kant geschoven zodra ze elkaar ontmoeten. Kemper zegt ook: “Ik dacht altijd dat rappers, jongens van de straat, hard waren, alleen maar blowen, zeg maar de gangster-achtige mannen. “ Maar dan ontmoet hij Samski. Een ontzettende lieve, zachte, respectvolle jonge jongen. Hij is verlegen en mega dankbaar om deze, in zijn ogen, iconen te mogen ontmoeten.
Hij bedankt ze met elk compliment die hij krijgt en wordt er nog meer verlegen van.

Samski neemt de heren mee naar zijn roots. Een achterstallige wijk, waar Samski is opgegroeid. Een wijk wat ze nu aan het opknappen zijn en wat steeds gewilder wordt. Samski heeft zich er nooit angstig gevoeld, het was zijn wijk en hij vond het gezellig.

Terwijl ze daar op een bankje praten, wordt Samski menigmaal begroet en groet hij iedereen hartelijk terug. Zijn droom is om een voorbeeld te zijn voor jongeren die afdwalen. Hij wil laten zien dat als je je passie volgt en ervoor werkt, je echt wat kan bereiken.
In wat het ook is. Dat je geen crimineel hoeft te worden, omdat je hier geboren bent.

Een jongen van 20 met zo’n grote droom. Fantastisch!Zijn woorden raken de heren en kunnen hier dan ook wat mee om een ode aan Samski te schrijven.

Ik wil dit nummer graag delen. Het laat horen hoe iets kleins juist GROOTS kan zijn. Hoe een jonge jongen zijn droom volgt vol passie en met liefde voor iedereen. Hoor hier het nummer: Veldhuis & Kemper – Hoe We Rocken | Ali B op volle toeren 2020 – YouTube

Maar ook Samski wordt gevraagd een nummer te vertalen. Het is de grootste hit van Veldhuis en Kemper: Ik wou dat ik jou was. Zij hebben dit destijds geschreven met daadwerkelijk het beeld, iemand anders te willen zijn. Maar waarom zou je willen dat je iemand anders bent? Iedereen heeft zijn eigen problematiek.
Hoe mooi het er ook aan de buitenkant uitziet. Het spreekwoord is er niet voor niks:“Het gras is altijd groener…”

Hoe ouder we worden, komen we daar steeds meer achter. En toch, toch struggelen we allemaal wel eens met deze gevoelens.

Samski maakt hier samen met Ali B zijn versie op. En zo is het: “Als je blij bent met wie JIJ bent, hoef je nooit iemand anders te zijn.” Het nummer gaat als volgt: ADF Samski – Ik Wou Dat Ik Jou Was | Ali B op volle toeren 2020 – YouTube

Namaste