Gezelligheid…

Er zijn soms van die dagen dat je écht zin hebt in wat gezelligheid. Vrienden om je heen, ergens afspreken om een drankje te doen of gewoon gezellig thuis voor iemand koken.

Zelf kan ik me heel goed vermaken, maar soms, en vooral in deze tijd waarin gezelligheid op nummer 1 staat, verlang ik hier extra naar.

Naar de stad om lekker te winkelen, te genieten van mooi versierde winkels en straten. Dan ergens neerploffen in een knus restaurant en daar een heerlijke cappuccino nuttigen met appeltaart. Heerlijk, ik hou ervan!

Over 3 weken is het kerst. Wanneer je naar buiten loopt glinsteren de lichtjes je overal tegemoet. De mensen versieren volop hun tuin en huis. Dit jaar eerder dan andere jaren. Allemaal hebben we extra behoefte aan gezelligheid. Aan licht in deze donkere dagen.

Het einde van het jaar nadert en de vraag kan je stellen: Hoe heb ik 2020 ervaren?Wat heeft dit jaar mij gebracht? Was het een rot jaar of waren er juist ook hele mooie momenten.

Elk jaar sta je misschien wel even stil bij dit soort vragen. Het zal voor de één makkelijker zijn, deze te beantwoorden, dan voor de ander. Maar dit keer, denk ik, dat een ieder deze vraag wel kan beantwoorden. En zal het antwoord van iedereen verschillen.  Toch denk ik, dat we bijna allemaal zullen zeggen: “2020 heeft mij zeker wat gebracht. Het is eigenlijk best positief geweest”.

Wanneer ik naar mezelf kijk, kan ik volmondig zeggen: Het was een mooi jaar. Ik heb rust gevonden en ben door de time out in maart, me echt gaan realiseren dat balans in je leven zo belangrijk is. Een balans van drukte en rust, inspanning en ontspanning. Ik voel me snel verantwoordelijk en wil graag zorgen voor een ander, maar in hoeverre zorgde ik voor mezelf?

Dat zorgen voor mezelf, heb ik dit jaar nog meer geleerd. Toen we in juli weer wat meer ‘vrijheid’ kregen, ging ik er weer als een malle voor. Dat terwijl ik het tegenovergestelde had voorgenomen. Mijn agenda stond weer vol met privé- en werk afspraken. De rust was ver te zoeken. Na een aantal weken verlangde ik eigenlijk weer naar die time-out. Een lege agenda en deze vullen met spontane activiteiten. Ik besloot mijn agenda anders in te gaan richten. Vrijdag en zaterdag zijn vanaf nu mijn vrije dagen. De rest van de week werk ik voluit.

Ik kan nu ook echt genieten wanneer ik vrijdags wakker wordt en het gevoel ervaar van weekend hebben.

Gezelligheid, we verlangen er allemaal naar. We zoeken dit vaak buiten ons en hierdoor wordt, wanneer het even niet lukt, dit verlangen juist alleen nog maar sterker.
Met hoeveel mogen we nu kerst vieren? Dat is de grote vraag op dit moment.

Het jaar 2020 gaf een andere wending. Wellicht ook dit jaar met kerst.
Maar weet gezelligheid maak je zelf. Alleen of met wie jij ook bent, kan jij jouw eigen feestje bouwen. Genieten van kleine dingen. Dat heeft 2020 ons wel geleerd.
Want: Wanneer je geniet van het kleine, komt er een dag dat je ziet, dat dit kleine eigenlijk heel groots was.

Ik wens jou een hele mooie, gezellige decembermaand.