Onrecht…

Als kind kon ik al niet tegen onrecht. Het gaat bij mij door merg en been wanneer ik zie of hoor als iemand wordt gepest. Om wat voor reden ook; uiterlijk, huidskleur, soort werk, geslacht…

Zelf ben ik ook gepest. En waarom?Heel eerlijk: ik kan het niet helemaal verklaren, maar ik denk omdat ik een bril droeg. 
En er heel graag bij wilde horen, maar niet toegelaten werd in die groep.

Mijn nieuwsbrief krijgt een heel andere wending wanneer ik afgelopen weekend het verhaal hoor over George Floyd. Ik wilde namelijk schrijven over mijn brief aan Premier Rutte, waarin ik opkom voor de mensen die op dit moment lijden aan stress, angst, onzekerheid met gevolg tot burn-out en depressie. Maar als ik dit hoor, kan ik niet anders dan mijn aandacht hierop te vestigen. 
En misschien zit er ook wel een hele kleine gelijkenis…

Zelf had ik het nog niet gezien of gehoord, tot mijn vriendin mij erop attendeerde. Ze vertelde het, het filmpje kon ze niet zien, omdat ze wist hoe het afliep en alleen al dat te weten draaide haar maag 180 graden om. 

Mijn zusje is donker, ze is geboren in SriLanka en sinds haar geboorte al mijn ZUS. Mijn neefjes zijn gekleurd. Gelukkig hebben zij niet veel last van pesten, maar mijn zusje heeft in haar jeugd vaak te maken gehad met discriminatie en onrecht. Terwijl ik dit schrijf, krijg ik weer een brok in mijn keel. Waarom?

Is het macht? Laten zien wie sterker is? Is het de wereld showen dat jij dit wel durft? Ik kan het niet verklaren en zovelen niet. Vandaar de vele demonstraties. En terecht!

Zoals premier Rutte woensdagavond ook in zijn persconferentie zei: Dit is ook gaande hier in Nederland, niet alleen in Amerika. Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen die gepest wordt of te maken heeft met heftige situaties vanwege kleur, geaardheid of wat ook. 
Maar hoe stop je het? Ik durf het antwoord er niet op te geven. Want er zijn altijd mensen die hun macht willen uiten, die zich sterker voelen door een ander klein te maken. 

Eén ding weet ik wel; laten we beginnen bij onszelf. Liefde uitdragen, zorgen voor elkaar en er voor elkaar zijn. Behulpzaam zijn, wanneer je ziet als iemand in nood is. 

Mijn brief aan Premier Rutte was om te vragen dat wij, die zo mooi werk verrichten aan mensen die juist de hulp nu heel hard nodig hebben, alsjeblieft onze diensten weer mogen gaan uitvoeren in de studio’s die daarvoor bestemd zijn. Want om mij heen hoor ik de noodkreten van mensen. Mensen die kampen met hun angst en depressie en het in deze tijd nog zwaarder hebben. Het doet mij verdriet dit te horen en te zien, want ik wil ze graag helpen, maar kan en mag het niet. Met deze brief wil ik mijn steentje bijdragen om het kabinet te overtuigen dat yoga geen sport is, maar juist ook therapeutisch werkt en dat we moeten voorkomen dat het aantal mensen met suïcide gedachtes niet gaat toenemen, maar afnemen. 

Na het posten van mijn brief krijgen wij de volgende dag te horen dat we vanaf 1 juli weer open mogen!
Uiteraard is mijn brief niet de aanleiding hiervan, maar het doet mij ontzettend goed te horen dat we weer mogen starten. We kunnen weer mensen gaan helpen die in ‘nood’ zitten. 


Wat is gebeurd met George Floyd is verre weg van goed te praten. Het is het meest afschuwelijke wat er is. Iemand die moet lijden en sterven vanuit racisme. De demonstraties vandaag de dag zijn, sinds de dood van Martin Luther King, niet zo groot geweest. Martin sprak uit: I HAVE DREAM
Laat ook George zijn dood niet voor niks zijn, maar juist een schreeuw om de droom van Martin opnieuw NIEUW leven in te blazen: 
De droom waarin men niet beoordeeld wordt op huidskleur, maar op de inhoud van zijn/haar karakter. De droom waarin geen verschil is tussen arm en rijk, maar dat iedereen als broeders met elkaar om tafel zit. De droom waarin geen onderdrukking is, maar vrijheid en gerechtigheid. 

Laten we leven vanuit LIEFDE!

Namaste