Moederdag…

Vandaag is het moederdag.
Een mooie dag voor mijn nieuwsbrief, want het is, juist nu, een goede gelegenheid om mijn lieve moeder in het zonnetje te zetten.

Een trouwe lezer van mijn nieuwsbrieven en, één van de vele, die vaak een reactie hierop geeft.

Wanneer ik aan mijn moeder denk, denk ik aan een ontzettende zorgzame lieve vrouw. Een vrouw die niemand pijn wil doen en een vrouw die het graag iedereen naar de zin wilt maken, soms ten kosten van haarzelf, een vrouw waar je altijd zo bij aan kan komen waaien, dan wat uit de kast haalt en zal zorgen voor een maaltijd, een vrouw die het altijd fijn vind om mensen om haar heen te hebben. Gezelligheid en samen met elkaar.
Dat is mijn moeder.

Wanneer mensen mijn moeder en mij samen zien hoeven ze niet lang te kijken of ik de dochter ben. Eén gezicht wordt er vaak gezegd.
En dat is ook wel zo. Ook qua karakter lijken we veel op elkaar en daar zit eerlijkheidshalve wel een ding, want heel eerlijk, is dat niet wat ik altijd erg gewaardeerd heb.

Zelf vond ik het ook altijd erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen en wilde ik, ten koste van mijzelf, het een ander graag naar de zin maken. Juist omdat mij dit steeds meer ging opvallen en ik dit zo sterk in haar zag, kon ik er soms erg onaardig over zijn tegenover haar.
Onterecht, want het is ook wie mijn moeder is. Mijn moeder heeft zo ook haar dingen waardoor ze zo is zoals ze is.

Doordat ik mezelf beter ben gaan leren kennen en waarderen.
Mezelf meer kon liefhebben, kon ik hier met mijn moeder steeds beter over praten. Ik ging naar haar luisteren en begreep waar haar ‘pleasen’ vandaan kwam. Ik kon dit een plekje geven, niet alleen voor haar, maar ook voor mezelf.

En het mooie is, is dat ik zie dat ook mijn moeder steeds meer waardering en liefde krijgt voor haarzelf. Ze kan ook beter ‘nee’ zeggen en datgene doen wat zij graag wilt.

Mijn moeder is onlangs 70 geworden, maar als je haar ziet is ze nog een jonge vrouw. Wanneer ze kan, rijdt ze nog op een neer naar Zwitserland, ze is ontzettend ondernemend en stil zitten, is niet echt een woord wat bij haar past.

En hoewel ik me daar soms best zorgen om maak, ben ik ook heel blij dat ze op haar leeftijd nog zo energiek is. Ik waardeer haar en heb enorm bewondering voor wie zij is en hoe zij het allemaal doet.

Lieve mamma, dankjewel voor alles wat jij mij geeft en leert, want jouw spiegel zorgt ook voor mijn groei.

I love you to the moon and back.

Namaste, Rinske
(foto is gemaakt door mijn zusje Talitha)