Geluk…

“Wie niet van het geluk weet te genieten als het komt, moet niet klagen als het hem verlaat” Een gezegde van Miguel de Cervantes.

Afgelopen week las ik deze zin in een blad. Gelijk ging er soort schok door mij heen. Een heftige uitspraak, maar tegelijkertijd, zit er wel een kern van waarheid in. Voor mijzelf mag de taal iets anders neergezet worden, maar goed, ieder zo zijn eigen schrijven.
 
Over Geluk lezen en horen wij vaak. Je hoeft de bladen maar open te slaan en er draait altijd wel iets om Geluk. Gelukkig zijn met jezelf. Gelukkig in de liefde. Gelukkig zijn met wat je hebt. Gelukkig met de mensen om je heen. Geluk hebben.

Maar wat is nou precies Geluk? Als ik jou vraag, ben jij gelukkig, nu op dit moment in alles. Wat is dan jouw antwoord. Sta jij er weleens bij stil hoe gelukkig je bent of wat voor geluk jij hebt. 

Soms kabbelt ons leven voort. We staan op, gaan naar ons werk, doen ons ding, komen thuis, maken eten klaar, gaan naar sport en slapen. De volgende dag precies hetzelfde. Het weekend ontmoeten we vrienden, we hebben plezier en het weekend is weer voorbij. Voor ons gevoel zijn we dan gelukkig. Omdat er niks “ernstigs” aan de hand is. 
Maar wat als dat wel zo is. Als iemand in de nabije omgeving ziek wordt. Is het geluk dan ineens verdwenen, terwijl we nog steeds opstaan, naar ons werk gaan, ons ding doen, slapen en het weekend onze vrienden ontmoeten. Ons leven draait dan, voor even, niet alleen meer om deze dingen. We worden met onze beide benen op de grond gezet. Puur omdat we ineens realiseren waar het bij Geluk nu echt om draait. 

Geluk zit van binnen. Diep in jou. In jouw Kern
Onze gezondheid speelt hierbij een belangrijke rol. Want wanneer we ziek worden of iets anders heftigs meemaken merken we dat Geluk hem zit in kleine dingen. 
S morgens opstaan en de zon ZIEN stralen, VOELEN dat je wakker wordt en dat er een nieuwe dag begint. Vol met kansen. 
Dat we DANKBAAR zijn dat we werk hebben en daarnaartoe mogen gaan. Merken dat het ons VERBLIJD wanneer we onderweg dat liedje op de radio horen wat ons doet herinneren aan dat ene MOOIE moment. Het kunnen delen van onze diepste emoties met onze vrienden, je VRIJ en VEILIG hierin durven voelen. 

Je kent vast dat Geluksgevoel. Een sprankeling diep binnen in jou. Wat je verblijd, vlinders die dwarrelen met wat adrenaline en emotie.
Het brengt een brede glimlach of een traan, beide van Geluk, met zich mee. Ga eens terug naar dat moment. Wat was voor jou zo’n moment?Zo’n moment heb je vast meerdere keren gekend. Een speciaal moment wat voor altijd in je geheugen bijblijft. Het geluksmoment, wat later wegebt, omdat het…een MOMENT is. 

Daarom: Geniet van van jouw Geluk. Parinamavada. Een woord in het Sanskriet wat betekent: Alles is betrekkelijk en veranderlijk.

Vanmiddag liep ik met een vriendin. Zij vertelde mij over een veer die zij gevonden had. Ze was er enorm gelukkig mee omdat het haar gegeven was door de natuur. Het lag niet voor niks daar op haar pad.

Kijk om je heen, zoek het niet te ver weg. En zie wat de natuur jou brengt, elke dag weer.

Namaste